4 may 2011

Recepta viatgera: Enjera d'Etiòpia


Els viatges i la cuina són dues de les coses que més m'agraden, així que havia d'acceptar el repte que ens feieu des del Taller de Cuina... i finalment m'he decidit: la meva recepta viatgera és l'enjera (o inyera), un plat típic d'Etiòpia que, perquè us feu una idea, vindria a ser pels etiops el que la pizza és pels italians o les creps pels francesos: una base molt simple, a sobre de la qual s'hi poden posar tot tipus d'ingredients.

Per menjar l'enjera s'ha d'anar pessigant la massa amb els dits alhora que s'agafa la carn o les verdures que hi ha a sobre. Per exemple, aquesta de la fotografia portava una mena d'steak tartar al mig i carn amb verdures al voltant. La mateixa massa que es fa servir per la base també es posa enrotllada perquè n'hi hagi prou per agafar tots els ingredients.

Ingredients:
- A Etiòpia es prepara amb teff, un cereal local que, si no el trobeu, es pot substituir per una barreja de ½ kg de farina i 125 g de midó.
- Aigua
- Sal
- 25 g Llevat

Preparació:
S’ha de passar la farina per la paella fins que agafi color. Quan estigui torrada es retira i es barreja amb el midó. Es posa una mica d’aigua freda a una olla i es barreja amb el llevat. Quan s’hagi dissolt s’afegeixen les farines de blat i de midó que ja havíem barrejat entre sí. Es posa al foc i es va afegint aigua calenta fins que quedi bastant líquid.
Quan estigui al punt, es retira del foc i es deixa reposar tapat durant un dia. L’endemà, li afegim un got d’aigua calenta i ho passem per la batedora. Deixem que reposi 15 minuts més i ja estarà a punt perquè fem l’enjera a la paella, com si féssim unes creps, amb l’única diferència de que l’enjera només s’ha de fer per una banda. Ja teniu la base de l’enjera... a partir d’aquí, com us deia, les opcions d’acompanyaments són infinites!


Etiòpia és un país increïble que us recomano que afegiu a la llista de viatges pendents... Hi trobareu castells medievals, esglésies excavades a la roca fa gairebé mil anys, paisatges espectaculars i llegendes que us portaran a les restes del palau de la Reina de Saba i a visitar la tomba del Rei Baltasar. Per cert que, quan oloreu l'encens etiop entendreu perquè, mentre Melcior va portar or al nen Jesús, ell va triar la mirra que s'utilitza per preparar encens i perfums... BON VIATGE I BON PROFIT ;)))

2 comentarios :

  1. Etiòpia ha de ser una passada de viatge! queda automàticament apuntat a pendents. Quines fotos!
    I l'enjera ha de ser ben bona i divertida de menjar.
    Moltes gràcies per participar, ens fa molta il·lusió!
    Petonets i bon cap de setmana!

    ResponderEliminar
  2. En un any o dos aniré a Etiòpia... en tinc unes ganes! I l'enjera l'he tastat, hi ha un restaurant etíop al barri de Sants (i un altre a Gràcia) i m'agrada molt :)
    Petons
    Sandra

    ResponderEliminar